<< zpět na www.mws.cz

Pohled na 5 technologických trendů roku 2009
[Five Tech Trends to Watch in 2009]

Autor: Martin Milička (Marmil)
Datum: 24.10.2009

Ohlédnutí za rokem 2009 zjistíme, že jsme bohatší o několik dalších technologií. Dovolte mi, Vás s těmito technologiemi ve zkratce seznámit. Podkladem pro tento text se stal článek [1]
Tento článek vznikl při zpracovávání zadání eseje na University of Glamorgan(UK,Wales) v roce 2009.

Cloud Computing

Cloud Computing(CC) je jednoduchý způsob pro SMB přístup k firemním technologiím s minimalní vstupními požadavky a jednoduchou rozšířitelností. Během následujících tří let se dočkáme velkého rozšiřování této technologie. Musíme si uvědomit, že Cloud Computing nám dovoluje rozlehlé sítě propojených počítačových systému sdílet v IT infrastruktuře v tzv. mracích (in the cloud) což dovolí malým podnikatelům, kteří byli dříve limitováni, provádět další rozšíření svých IT výpočetních zdrojů. Samozřejmě se to projeví i u středních firem, které budou své původní IT infrastruktury, které byly obvykle v jejich vlastních prostorách, přemísťovat vlastní bussines aplikace do tzv. mraků (cloud).

CC je atraktivní kvůli SMB, což dovoluje redukovat vstupní investici do technologického vybavení a využití slůžeb hostujících na webu.

Výhody CC jsou srovnatelné s distribuovanými systémy.

Virtualizace

Virtualizace byla široce nabízena převážně z důvodu šetření zdrojů. V podstatě dosahujeme toho, že požadavky na hardware převádí na software. Virtualizace nám dovoluje, aby jeden počítač byl schopen dělat práci za několik počítačů. Jedná se o tzv. sdílení zdrojů jednoho počítače ve prospěch několika prostředí. Virtuální servery a virtuální desktopové stanice nám dovolují mít na jedné stanici několik operačních systému s několika spuštěnými aplikacemi. Díky tomu přestáváme být omezeni fyzickými a geografickými limity.

Je nutné si uvědomit, že virtualizace nám může významným způsobem ušetřit naše finance jak při vytváření nějakého složitého server hostingu, tak při jeho případném rozšiřování. Díky této technologii můžeme snadno zvyšovat bezpečnost, nastavovat infrastrukturu sítě, zlepšovat proces zalohování a spoustu dalších.

Notebook a zavedení Netbooku

V tomto roce vzrostla atraktivita běžných notebooků a jejich menších bratrů netbooků. Tyto zařízení masově nahrazují stávající desktopové stanice. Je to převážně kvůli rostoucím vlastnostem jako jsou životnost baterie a celková výkonnost. V současné době poskytují dostatečnou paměť, výpočetní výkon. Takové zařízení jsou pak velmi užitečné pro lidi, kteří potřebují mít kancelář na cestách.

Netbooky můžeme charakterizovat jako větší smartphony než jako notebooky. Obvykle postradají výpočetní výkon, který je nutný na chod více aplikací bez nějakého zpoždění či zamrznutí. Zapomíná se zde ale i na video konference. Před nákupem netbooku se musíme rozhodnout, zda je právě tento stroj sprvávná volba z důvodu efektivity, ne jen právě kvůli jeho ceně.

Výhody notebooku jsou stále převahující. Poskytují nám plnohodnotnou klávesnici, velký displej a myš což nám dovoluje s takovým přistrojem plnohodnotně pracovat při kancelářských aplikacích.

Open Source Software

Reálné využívání open source software je stále v malém podvědomí běžných lidí, což je určitě velká škoda. Obzvláště firemní zákazníky by tento typ software měl zajímat, protože by se jednalo o podstaté snížení jejich nákladů, které musí vynakládat za běžný software.

Online sociální sítě

Vliv webových stránek stylu sociálních sítí jako Facebook a dalších by se neměla podceňovat s ohledem na obchodní úspěch. Získání on-line návštěvníku v takové síti vyžaduje čas, trpělivost a především obětavost. Ale nevyžaduje to peníze. Co si musíte nejprve uvědomit? Pochopit, jaký význam mají sociální sítě pro vaši firmu. Vytvořit zvláštní plán, který vysvětluje, jaké jsou vaše cíle. Váš podnik se tak může více dostávat do podvědomí cizí lidí, kteří o Vás nevěděli.

K rozšiřování podvědomí o Vaší firmě Vám můžou pomoci právě Vaši nejmladší zaměstnanci, protože právě Ti sledují aktuální trendy.


References







© 2010 Marmil (Martin Milička) optimalizace PageRank.cz